Na een operatie kan het voorkomen dat er een keloïd litteken ontstaat op je lichaam. Maar wat is dit nu precies? Hoe ontstaat het litteken? En wat kun je het beste doen om dit litteken te behandelen? In dit blog lees je alles wat je moet weten over het keloïde litteken.
Wat is een keloïd litteken?
Een keloïd litteken is een litteken dat ontstaat door overmatige groei van littekenweefsel na een huidbeschadiging, zoals een snijwond, operatie, brandwond, of zelfs een kleine verwonding zoals een puistje of een piercing .In plaats van dat de wond normaal geneest, blijft het littekenweefsel groeien, wat resulteert in een verdikt, verheven en vaak rood of donker gekleurd litteken dat groter is dan de oorspronkelijke wond. Je het litteken voelt hard en rubberachtig aan en kunnen jeuken, pijnlijk zijn en je een branderig gevoel geven. Een keloïd litteken komt vaak voor op lichaamsdelen zoals de borst, schouders, bovenarmen, rug en oorlellen.
Hoe ontstaat een keloïd litteken?
Een keloïd litteken ontstaat door een abnormale genezingsreactie waarbij het lichaam te veel littekenweefsel aanmaakt. Normaal gesproken doorloopt een wond drie fasen: ontsteking, weefselvorming en rijping. Bij een keloid produceert het lichaam echter te veel collageen, zelfs nadat de wond is gesloten, wat leidt tot een verdikt, verheven litteken dat groter is dan de oorspronkelijke wond.
Factoren voor het ontstaan van een keloïd litteken.
Er zijn verschillende factoren die de kans op het ontwikkelen van een keloïd litteken vergroten:
1. Genetische factoren: Als keloïden vaker in de familie voorkomen, is de kans groter dat je ze zelf ook krijgt.
2. Huidtype en etniciteit: Mensen met een donkere huid, zoals Afrikanen, Afro-Amerikanen, en Aziaten, hebben een hogere kans op keloidvorming.
3. Leeftijd: Keloïden komen vaker voor bij jongere mensen, vooral tussen de 10 en 30 jaar.
4. Type en mate van huidtrauma: Operaties en diepe snijwonden hebben een hogere kans op keloidvorming. Denk bijvoorbeeld aan ernstige brandwonden, acne, piercings en tatoeages.
5. Overige factoren: Andere factoren die invloed hebben op het vormen van een keloïd litteken zijn: geïnfecteerde wonden en wonden die onder spanning staan of veel beweging ondergaan.
Hoe behandel je het litteken?
Natuurlijk is het handig om je behandelopties met je arts te bespreken, maar siliconentherapie kan helpen bij het herstel van het litteken. Deze zorgen er namelijk voor dat klachten zoals verdikking, pijn, roodheid, jeuk en afwijkende littekenvorming verminderen. Daarnaast herstelt de huid mooier en wordt het litteken vlakker, soepeler en dunner. Gebruik daarom zowel siliconenpleisters als een siliconengel om het litteken mee te masseren.
Ontdek de producten van Rejuvaskin voor het behandelen van littekens!
Heb jij last van een keloïd litteken en weet je niet hoe je dit moet behandelen? Behandel je litteken dan met de silicone producten van Rejuvaskin. De littekenbehandeling van Rejuvaskin is gebaseerd op silicone en wordt aanbevolen door plastisch chirurgen en dermatologen wereldwijd. Voor iedere ingreep kunnen wij een product aanbieden dat het uiterlijk van het litteken kan verbeteren.
Ontdek de producten van Rejuvaskin!