Herstellen van een keizersnede: waar moet je op letten?

Een keizersnede is een grote ingreep die veel invloed kan hebben op je lichaam. In dit artikel bespreken we wat je kunt verwachten tijdens de eerste dagen in het ziekenhuis en het herstel thuis.

Hoe lang duurt het herstel van een keizersnede

Een keizersnede is een ingrijpende ingreep en heeft veel invloed op je lichaam. Hoe snel je hier van herstelt is voor elke vrouw verschillend.Ieder lichaam is anders en ook de omstandigheden waarin je moet herstellen zijn voor elke vrouw anders. Denk bijvoorbeeld aan je algehele gezondheid, complicaties tijdens of na de operatie en andere persoonlijke omstandigheden. Over het algemeen kunnen we zeggen dat het herstellen van deze ingreep ongeveer 6 weken duurt.

De eerste dagen herstellen na je keizersnede

Na je keizersnede blijf je meestal nog ongeveer 2 tot 5 dagen op de kraamafdeling in het ziekenhuis. Hier houden de artsen en verpleegkundigen onder andere je bloeddruk, hartslag en de hoeveelheid bloedverlies goed in de gaten. Tijdens de operatie krijg je een katheter om je urine af te voeren. Wanneer je weer kunt lopen mag de katheter er uit, dit is vaak 24 uur na de operatie. Daarnaast is het lopen ook goed voor de rest van je lichaam. Zo helpt het om de bloedcirculatie te verbeteren en het risico op bloedstolsels te verminderen.

Na de operatie is het niet gek dat pijn ervaart aan de wond. Om dit ongemak te verminderen krijg je pijnstillers. Daarnaast kan je ook last krijgen van je darmen, waardoor je krampen en/of obstipatie kan ervaren.

Thuis herstellen van je keizersnede

Meestal mag je 5 dagen na je operatie weer naar huis. Deze fase van je herstel is enorm belangrijk en geef je lichaam dan ook de eerste 6 weken de tijd en rust om zo goed mogelijk te herstellen. Vraag daarom om zoveel mogelijk hulp en vermijd de volgende activiteiten:

  • Zware huishoudelijke taken
  • Autorijden
  • Zware dingen tillen
  • Sporten

Verder mag je de eerste twee weken nog niet in bad, maar wel onder de douche. Wanneer de wond niet meer lekt of bloed kan je in bad. Daarnaast krijg je instructies mee over het verzorgen van de wond. Na een week worden de hechtingen verwijderd uit je buik.

Wanneer de eerste 6 weken voorbij zijn, mag je terug naar het ziekenhuis voor nacontrole. Is je herstel goed verlopen? Dan mag  je vanaf dit moment iets meer gaan bewegen. Denk hierbij aan daarna wat actiever worden. Het belangrijkste is: luister naar je lichaam en natuurlijk je gynaecoloog.

Postoperatieve compressiekleding na je keizersnede

Wil je je herstel van je keizersnede versnellen? Dan is het handig om een postoperatieve compressiekleding aan te schaffen. Het is namelijk belangrijk om de incisie van de keizersnede zo goed mogelijk te beschermen. Door het dragen van drukkleding na je keizersnede laat je je baarmoeder sneller krimpen, vermindert vochtophoping en een opgeblazen gevoel en helpt het bij het afvoeren van overtollig vocht. Daarnaast minimaliseert het rugpijn en krijg je extra ondersteuning om je houding sterk en recht te houden bij het geven van borstvoeding.

Ben je op zoek naar postoperatieve compressiekleding om beter te herstellen van je keizersnede. Ontdek de Post-Pregnancy Maternity Wear van EmdaWear.

Het verzorgen van je litteken van je keizersnede

Na ongeveer 6 weken is de wond omgezet in een litteken. Deze is aan het begin nog rood, dik en geïrriteerd, maar dit gaat na verloop van tijd weer weg. Wel blijft het litteken voor veel vrouwen een gevoelige plek, zowel fysiek als mentaal. Daarom is het belangrijk om je litteken vanaf week 6 zo goed mogelijk te verzorgen. Denk aan het masseren van het litteken met littekencrème of behandelen met siliconenpleisters of siliconengel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *